Nyheter i Microsoft 365 – januari 2024

Microsoft släpper en egen tjänst för backup. Från januari till februari -24 kommer man gradvis att släppa möjlighet att aktivera backup i Admin-centret för Microsoft 365. Varför behöver man det?

Det här bekräftar behovet av ytterligare återställningsmöjligheter som vi har påtalat under lång tid. Visst finns det möjlighet att återställa versioner i Sharepoint och OneDrive till en viss punkt i tiden. Men vid större mängder återställning hos flera användare är detta en administrativ mardröm. Med backup kan du själv välja hur långt bakåt i tiden du vill kunna gå och med hur stor frekvens.

Vid exempelvis ransomware eller vid oavsiktlig borttagning i större skala underlättar backup-funktionen avsevärt. Ska man då välja Microsoft eller 3:e-part? 3:e-part har många fördelar i form av att man kan få datan lagrad i annan plattform än Microsofts. Microsofts lösning faktureras efter hur mycket lagring som används, vi erbjuder också alternativ med fast kostnad per användare där du får obegränsad lagring. Kontakta oss för rådgivning

Co-Pilot släpps utan begränsning på antal användare. Tidigare har Microsoft haft ett krav på minst 300 E3 eller E5 licenser för att man ska kunna använda sig av Co-Pilot. Denna gräns är nu släppt och man kan köpa Co-Pilot för enstaka användare och går även att köpa som privatperson. Det går också nu att köpa det direkt från oss. Prompts och genererat material är än så länge bara tillgängligt på engelska, men stödet utökas hela tiden.

Teams:

Enhetliga kontakter mellan Outlook och Teams Kontakter som skapas i Outlook kommer att synas i Teams och vice versa. Det här är en nyhet som vi efterfrågat länge.

Möjlighet att låta gäster hantera taggningar Man kommer att kunna låta gäster hantera taggar i Teams

Upp till 9 videos i galleriet För de som kör Teams i webläsare kommer antalet videos som kan visas i galleriet att utökas till 9 st. Idag är max 2×2.

Arkivering av kanaler Från mitten av februari kan kanal-ägare arkivera kanaler. De kommer då att skrivskyddas och ingen mer aktivitet tillåts i kanalen. Ägaren kan sedan också återställa en arkiverad kanal om det skulle behövs via listen till vänster.

Teams för webben, upplevelse kan begränsas Google rullar ut en uppdaterad hantering för cookies och annan spårning, i samband med detta kan man få problem med Teams på webben. Använd i så fall skrivbordsversionen.

Möjlighet att öppna weblänkar inuti Teams kommer att försvinna Tidigare har man kunnat använda Fliken Länkar för att visa Webinnehåll som en flik i Teams-klienten. Dessa kommer att öppnas i en separat web-browser framöver. Detta för att säkerställa säkerheten och separera innehållet i Teams klienten från webbläsare.

Stöd för taggar i privata kanaler Framöver kommer man att kunna använda taggar även i privata kanaler för att nå flera användare på en gång med aviseringar

Problem med enheter i Teams för MAC Mac-användare kan uppleva ett problem där ändringar av enhetsval i Mac-operativsystemet inte återspeglas i Teams. För att underlätta valet av enhet lanseras en utfällbar meny bredvid knapp för Kamera och Mic.

Outlook

Möjlighet att sätta standardkatalog när man sparar dokument nya Outlook Det kommer från mitten på jan -24 möjlighet att sätta en egen standardkatalog för sparade bifogade filer. Idag hamnar dessa som standard i Hämtade filer och det går inte att ändra.

Möjlighet att spela upp videos inline i nya Outlook och Outlook Web via Stream

Nya Outlook och web-klienten får en Synk-knapp för att säkerställa att klienten är up-to-date

Stream

Lägg till länkar text till videos i Stream Lägg till länkar eller Text vid vissa tidpunkter i Videos. Länka till sidor eller dokument

Enklare att blockera nedladdning av videos När man delar videos från OneDrive, Sharepoint och Stream kommer alternativet att begränsa nedladdning att visas som alternativ när man delar länk

För administratörer:

Nya Microsoft Defender Antivirus-tjänster på Windows-enheter, tillåt kommunikation med nya URL:er

 • Kommersiell:
  • *.events.data.microsoft.com
  • *.endpoint.security.microsoft.com
  • *.ecs.office.com
 • För US Gov är ECS-URL:erna:
  • GCC Mod: *.gccmod.ecs.office.com
  • GCC Hög: *.config.ecs.gov.teams.microsoft.us
  • Födelsedatum: *.config.ecs.dod.teams.microsoft.us

Nya IP för portal access till Defender for Cloud Apps samt för SIEM agenter Du hittar som vanligt alla IP här