Nyheter i Microsoft 365 – november 2023

Teams:

Nya Teams klienten standard från 1 april 2024 1 april kommer Microsoft att uppdatera alla användare som fortfarande använder Teams Classic klienten. Vi har själva haft lite problem med växling av organisationer och hanteringen av detta i nya klienten på sistone, men förväntar oss att detta ska vara helt löst till dess.

Ny panel i kanaler. En ny panel finns som kan tas fram i kanalerna i Teams. Denna visar senaste aktiviteten, vilka medlemmar som finns i kanalen och även meddelanden som är fästa. Viktiga meddelanden kan du nu högerklicka på och fästa för att snabbt komma åt dem i sido-panelen.

Sökfunktionen förbättras i chattar och kanaler Nu kan du söka direkt i den kanal eller chat du befinner dig i. Öppna panelen det talas om ovan och sök därifrån för att endast söka i den aktuella chatten eller kanalen

Möjlighet att ansluta till 3:e partsmöten i Teams Framöver kommer det att finnas en anslut-knapp ven på möten som schemalagts i andra program än i Teams, har du t.ex. ett zoom möte schemalagt kommer du att kunna klicka anslut för att gå med i det mötet. Knappen öppnar web eller den klient mötet hålls i om den finns på datorn.

Möten schemalagda i kaneler Möjlighet kommer att lägga till möten som schemaläggs i en kanal i respektive användares kalender. En switch för att slå av och på denna funktion kommer att finnas när man bokar mötet.

Cloud intelliFrame, nytt se att se deltagare i Teams room Har du Teams room system med Pro licens kommer du kunna visa alla deltagare i en egen ruta när du har hybrid-möten. När alla sitter på sina platser och man är under 10 personer kan Teams skapa en egen video-feed för respektive användare genom att digitalt zooma in på respektive användare. Så istället för att se ett stort rum med 10 deltagare kommer du att se 10 fönster med en bild på respektive användare. Funktionen kan stängas av i mötesinställningar eller genom att högerklicka på feeden.

Synk mellan Teams kalender och Outlook kalender blir bättre Synken kommer att bli så nära realtid som möjligt, vilket gör att denna integration kommer att bli ännu bättre och mer användbar.

Animerade bakgrunder i Teams Animerade bakgrunder ska enligt göra att Teams till en mer ”uppslukande virtuell miljö” För att detta ska fungera behöver du en dator med minst 8 Gb RAM och 4 logiska processorer.

Krypterade möten med upp till 200 deltagare Framöver kan man ha 200 deltagare i möten med kryptering från klient till klient. Endast ljud, bild och videobaserad skärmdelning är krypterad. Chat, reaktioner, avatarer, frågor och svar är inte krypterat.

Vidaresändning av meddelanden Vidaresänd meddelanden från 1-1 chattar till grupp-chattar eller möteschattar. Lägg på ytterligare information i samband med vidaresändning.

Privata Team kan bli sökbara Genom en ny princip i Admin-portalen för Teams kommer man kunna slå på så att privata Team blir sökbara och dyker upp via sidan ”Gå med i ett Team” i Teams klienten. Som standard är detta av. Utöver denna princip man kan också med hjälp av efterlevnads-etiketter göra privata Team sökbara. Fortfarande får man inte access utan att ansöka om medlemskap.

Outlook

Notifieringar när du delat kalender eller delat ut din egen kalender Om man delat sin kalender kan man får notifieringar om någon varit inne och ändrat i kalendern. Om man blivit tilldelad rättigheter i en kalender kan man också prenumerera på ändringar som görs i vissa händelser.

Stäng av reaktioner på utvalda mail Möjlighet kommer att finnas att stänga av reaktioner på mail.

Planner

Personliga Planner-planer Planner får stöd för personliga planner-planer som också kan delas med grupper. Idag finns stöd för planer som är kopplade till Team och planer som kan skapas av möten genom Graph API. Framöver kommer det att komma personliga planer som du kan dela med grupper.

Loop

Loop komponenter för Planner Planer från planner kan framöver läggas till i Loop appen. Med dessa kan man samla alla delar kring ett projekt i en arbetsyta och ha planner synkat in i Loop appen. Till att börja med finns komponenten endast i Loop appen men med tiden kommer man att kunna lägga in denna komponent även i Outlook och Teams.

Teams chattar får stöd för Loop komponenter Infoga samma Loop komponenter i mail, chattar och inlägg i kanaler. Samarbeta i realtid utan att lämna inlägg-sidan.

Loop komponenter i Whiteboard Tabeller, att-göra listor, röstnings-tabeller kommer till Whiteboard.

Generellt

Offline-åtkomst till OneDrive på webben En ny funktion för att komma åt filer i OneDrive, Teams. En lokal webserver tar hand om requests som normalt sett skulle skickats till OneDrive-servrar. På så vis snabbar man upp hantering och möjliggör MetaData taggning av filer även offline.

Bättre åtkomst till filer som ligger i Teams eller Sharepoint via Snabbåtkomst En mer konsekvent upplevelse för att komma åt och spara filer som ligger i Teams eller Sharepoint. Enkelt att söka och spara i Team eller Sharepoint sidor för alla Office-program. Se bild nedan.

För administratörer:

Ny portal för Intune Ny adress till Intune portalen. Intune.microsoft.com. Den gamla portalen endpoint.microsoft.com kommer att styra om mot den nya adressen.

Loop komponenter börjar räknas mot lagringskvotan i tenanten

Slut på support för Office 2013

Power Automate plattformen uppdateras och får nya URL:er och IP 30 januari 2024 får Power Plattformen nya URL och IP något som kan påverka om man filtrerar i t.ex. brandväggar på dessa. Uppdatera dessa.

Möjlighet att begränsa interna användare från att använda Chat i externa möten som inte är betrodda